Кенет Мертен ще работи за споделена сигурност. Олеся Илашчук благодари на

...
Кенет Мертен ще работи за споделена сигурност. Олеся Илашчук благодари на
Коментари Харесай

В един ден Румен Радев прие акредитивните писма на новите посланици на САЩ и Украйна

Кенет Мертен ще работи за споделена сигурност. Олеся Илашчук благодари на българите за поддръжката
Новите посланици на Съединени американски щати и Украйна връчиха акредитивните си писма на президента Румен Радев в петък. Кенет Мертен, който наследи Херо Мустафа, изрази благодарност за топлото посрещане и желанието си да продължи да уголемява тясното партньорство сред двете страни. Пред президента дипломатът подчертал, че

Съединени американски щати и България са приятели, партньори и съдружници

и че американското държавно управление е решено да работи с всички българи за задълбочаването на историческото 120-годишно партньорство и за построяването на споделени сигурност и разцвет.

Мертен дойде в България в четвъртък и незабавно се срещна с екипа на американската задача у нас. Той е някогашен дипломат на Съединени американски щати в Хърватия и Хаити и е считан за върховен посланик от сан “кариерен министър ”, като е бил и заместител изпълнителен секретар в Държавния департамент.

“Войната на Русия против Украйна прави координацията ни с България по-важна от всеки път ”, сподели Мертен по време на чуването му пред Комисията по външни връзки към Сената предходната година. Тогава посланикът похвали страната ни, че откогато е влезнала в НАТО през 2014 година, непрекъснато демонстрира своята отдаденост към алианса, като е предоставила военни и е понесла човешки загуби в Ирак и Афганистан.

Новият дипломат има опит и като основен заместител помощник-секретар в Бюрото за световно ръководство на гении, а преди този момент е бил заместител помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо. Последно е бил краткотрайно изпълняващ длъжността шарже д`афер на задачата на Съединени американски щати в Хаити. Носител е на Голям почетен кръст, присъден от държавното управление на Хаити за поддръжката му след земетресението през 2010 година, което умъртви над 170 хиляди души. Той е женен и има две дъщери - Керъл и Елизабет. Баща му е роден в Австрия и това предизвика интереса му към непознати страни и култури.

В петък акредитивните си писма връчи и новата украинска посланичка у нас. Кандидатурата на Олеся Илашчук провокира смесени реакции при оповестяването ѝ предходната година. Медии в родината ѝ я подлагаха на критика, че няма дипломатически опит за поста, а в предишното се представяла като експерт по сексология и скъпоценни бижута. Илашчук разгласи, че доста погрешна информация се е изписала, а Киев я поддържа, съобщавайки, че

има диплома с отличие

по специалността “Краезнание ” от катедра “Международни връзки ” на Факултета по история, политически науки и интернационалните връзки на Чернивския народен университет. Освен това имала подготовка на експерт по интернационалните връзки, преводач и владее британски език.

Пред Румен Радев посланичката благодари на българския народ за всестранната поддръжка на Украйна. Двамата са говорили и за усилването на глобите против Русия, както и за развиването на украинско-българския разговор. 

Във видео във фейсбук страницата на украинското посолство в София дипломатката споделя: “Докато се готвех за мандата си, имах удоволствието да посетя българските села и градове в Южна Украйна. Там се допрях до богатата българска просвета, съхранена в истинския ѝ тип ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР